історія

3000 РОКІВ З КАВОЮ

І СТ.
дО Н.Е.

Вважається, що перше знайомство людини з дивовижними властивостями кави відбулося в Ефіопії. Проте на той час кавовий напій мав не надто захоплюючий смак, адже готувався зі свіжих зерен кавового дерева.

Втім, певні передумови вже народжувались в Ємені. Там готували напій зі зрілої висушеної м’якоті кавового плоду – так званий «гешир» або «білу єменську каву».

XI СТ.

Пізніше частину ефіопської культури перейняли араби і також почали вживати каву. Вони тиснули кавові зерна і змішували їх з тваринним жиром і молоком, а з отриманої маси робили кульки, які брали з собою в дорогу як загальнозміцнюючий засіб.

XIІ СТ.

Лише сторіччям пізніше вони навчилися сушити, обсмажувати і подрібнювати зерна, а отриману суміш заливати гарячою водою. Більш того вони започаткували традицію поєднання кави з різноманітними прянощами.

XV СТ.

Культура споживання кави почала набирати обертів і розповсюджуватися по світу. В цей час в Конатантинополі відкрився перший спеціалізований кавовий магазин, а згодом і перша публічна кав’ярня.

XV СТ.

Кава набуває розповсюдження в Європі. Тут в поєднанні з цукром і молоком народжується принципово новий смак – так звана «кава по-віденські», яка і нині лишається найвідомішим в світі гарячим напоєм.

Англійці ж винайшли свою оригінальну рецептуру – їм до смаку прийшлася кава з маслом і медом.

XХ СТ.

В Америку кава потрапила значно раніше, проте відомий термін «американо» був винайдений лише в часи Другої світової війни.

Американцям сподобався більш лагідний смак кави, тому традиційне європейське еспрессо почали розбавляти водою. В ці ж часи в Японії стає популярною кава з льодом.

XХІ СТ.

Нині кава – це другий за кількістю вживання напій після води. Близько 60 % населення планети починає день з ранкової чашечки запашного напою.

В світі нараховується більше 100 сортів кави і безліч оригінальних рецептур. Проте кавова індустрія продовжує потужний розвиток, а це лише маленька частина її історії…

Приєднуйтесь до нас